Marti, 22.09.2020, 03:20
Logo FlorTV
Meniu
Mini-Chat
Acces interzis


18:23
Surse alternative de energie


Sub presiunea crizei economice mondiale, piaţa energetică din Moldova a cunoscut o dezvoltare alertă în sensul diversificării surselor obţinerii energiei. Noi tehnologii care permit sporirea eficienţei consumului de energie şi reducerea pierderilor au fost importate din state vest-europene precum Germania sau Polonia. 
O linie de producţie brichete din paie a fost recent deschisă la Floreşti de către antreprenorul Iurie TANASOV. Acest fapt marchează începutul utilizării pe scară largă în regiune a combustibililor din biomasă.
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare in Moldova sprijina producerea energiei din surse regenerabile, în special, biomasă din deşeuri agricole.                                             
Noi locuri de muncă sînt create în urma stabilirii unor canale de distribuție a combustibilului din biomasă, la nivel local, astfel contribuind la asigurarea de noi surse de venit și la reducerea şomajului.                                     
În zilele noastre încalzirea pe gaz costă foarte mult, iar cei care locuiesc la case optează pentru încalzire centrală pe lemn sau cărbune. Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, peste  95% din necesarul energetic al ţării, în mare combustibili fosili, fiind asigurat din importuri. Recentele studii au arătat că una din cele mai sigure și ușor accesibile surse alternative de energie este biomasa, în special paiele şi alte deşeuri cerealiere. Anual, pe câmpurile noastre rămân 700 de mii de tone de paie, cantitate echivalentă, sub aspect energetic, cu 250 milioane metri cubi de gaze naturale sau cu circa 25 la sută din consumul anual al ţării. Eficienţa energetică în Moldova este de 2,6 ori mai joasă decât în Uniunea Europeană, ceea ce echivalează cu pierderea a cca. 600 milioane dolari  anual. 

Categoria: Noutati | Vizualizari: 1501 | | Tegs: lemne, carbuni, Tanasoc, brichete | Rating: 1.0/1
Total comentarii: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Cauta

Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3439
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate