Vineri, 29.03.2024, 16:21
Logo FlorTV
Meniu
Mini-Chat
Acces interzis


18:20
Serbarea Crăciunului pe stil vechi



Majoritatea creştinilor ortodocşi din Republica Moldova serbează Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie după Calendarul Iulian. Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în 1924, cînd o parte dintre creştinii ortodocşi au refuzat să adopte Calendarul Gregorian. Crăciunul este una din cele 12 sărbători domneşti, considerată de Biserică a treia ca importanţă după Paşti şi Rusalii. 
Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun. Tăierea porcului este un moment important ce anticipează Crăciunul.
Pregătirea bucatelor de sărbătoare capătă dimensiunile unui ritual străvechi: 
sarmalele, răciturile, cârnaţii deporc şi vinul roşu sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare. 
A doua zi de Crăciun, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu. Într-a opta zi a Naşterii e Tăierea Împrejur a Domnului. Perioada de bucurie a Crăciunului se întinde până la Arătarea Domnului, perioadă în care îngenuncherile în biserici sunt oprite, cu excepţia unei singure zile, Ajunul Bobotezei.
Sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi: Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sîrbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

Categoria: Noutati | Vizualizari: 1752 | | Tegs: biserica ortodoxa, crestini, craciun | Rating: 0.0/0
Total comentarii: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Cauta

Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3450
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate