Simbata, 23.11.2024, 22:26
Logo FlorTV
Meniu
Mini-Chat
Acces interzis


19:59
Seminar agricol


Care este impactul factorilor naturali asupra culturii, cum să reziste culturile la secetă și cum poate fi crescută producția agricolă? Acestea și alte întrebări au fost discutate la un seminar de profil din raionului Florești 

La seminar au fost agricultori si autorități publice din raionul Florești, precum si de nivel național. Pe ordinea de zi s-a pus în discuție utilizarea eficientă a pământului, dar și despre factorii naturali  tereștri care influențează recolta. 
Anatol COCEAROVSCHI Direcția Agricultură Raionul Florești 
”Din anul trecut 2015 față de anul 2014  în raion s-a redus producerea la toate culturile la grîul de toamnă peste 14 mii de tone, la orzul de primăvara aproape la 1019 tone,la porumb peste 43mii tone,la floarea soarelui peste 11mii tone,sfecla de zahăr 109 mii tone ,fructe peste 10 mii tone, lapte 12 mii tone. Acest volum de producție in expresie naturală dacă s-o prefacem în expresie bănească se primește peste 131miloane lei .”
Pe motivul lipsei de investiții în agricultura au fost lăsate tot mai multe hectare neprelucrate, aceste terenuri pun în pericol și culturile din împrejurime. Acest lucru se datorează faptul că o bună parte din populație de la sate este formată din bătrîni. Ei nu pot  face agricultură, nu au bani pentru  a-si achiziționa utilaje, și nici încredere de a da terenurile în arendă. În unele cazuri sunt  livezile nimicite și aceste suprafețe rămîn neprelucrate.
Anatol COCEAROVSCHI Direcția Agricultură
 ”Pe ultimii doi ani de zile în raion în întregime nu sa prelucrat 2837 hectare de terenuri. Dintre care 1677 acestea sunt plantați pomicole o parte din ele sunt casate prin hotărârile de guvern si hotărârile locale si 1200 sunt pămînturi arabile care în anumite localități no fost prelucrate.”

După cum a menționat unul dintre agricultorii prezenți la seminar,
lipsa lucrărilor de împădurire și condiții din Moldova nu numai că nu s-a îmbunătățit, dar din potrivă se agravează în ultimii ani.
Nicolai ROTARI – agricultor 
”De sădit cît mai multe păduri, pădurile asta e o scăpare, eu am 150 hectare de păduri. Primăria din satul Prajila mi-a oferit ani 1983 pământ pentru a sădi pădure, la distanța de trei kilometri de la pădure de 2-3 ori sunt mai mari precipitările. A plouat si acum nu poți ajunge la pamînt dar mai departe de trei kilometri sunt alte precipitații”
De asemenea, la seminar a fost pus în discuție și subiectul ce ține de sprijinul financiar al agricultorilor. 
Nicolai CAZMALE Reprezentant al Bănci Mondiale cu proiecte in agricultură
”Pînă la cinzeci la sută investiția dumneavoastră se va întoarce dar nu mai mult de douăzeci mii dolari,se examinează în valuta refixată ăn depunerea cereri din punct de vedere a tehnice,asigurări tehnice celor tehnologii care treptat dacă nu aveți dumneavoastră semănători atunci să vă propunem să procurați și noi întoarcem în jumate da nu mai mult de douăzeci mii dolari.”

Participanții au ajuns la concluzia că fermierii au nevoie de sprijinul statului. În plus condițiile meteorologice nefavorabile, cu care adesea se confruntă mai există și alte probleme. De exemplu,  prețurile la producători sunt foarte mici dar trebuie să țină cont si de cheltuielile care se fac. De asemenea, rămâne o problemă urgentă cum ar fi comercializarea producţiei recoltate.


Categoria: Noutati | Vizualizari: 977 | | Tegs: agricultori, stire | Rating: 0.0/0
Total comentarii: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Cauta

Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3451
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate