Republica Moldova se numără printre primele ţări care au aderat la Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi din 13 decembrie 2006. Aderarea RM la Convenţia ONU a trezit un suflu de speranţă şi încredere în rîndurile persoanelor cu dizabilităţi de la noi din ţară.
Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităti este un tratat internaţional care stabileşte drepturile persoanelor cu dizabilitaţi şi obligaţiile Statelor-părţi de a promova,proteja şi asigura drepturile acestor persoane.
Aceasta stabileşte standartele noi privind accesul persoanelor cu dizabilităţi la informare,educaţie,muncă,spatiu public,etc.
Dizabilitatea este doar o chestiune de percepţie. Fiecare om poate face anumite lucruri pe care alţii nu le pot face.Discriminarea persoanelor cu diferite handicapuri se poate manifesta în mod direct prin:
• limitarea şanselor egale de a participa la viata publică;
• limitarea posibilităţilor de a avea o viata socială obişnuită;
• imposibiliatatea de a se angaja şi a-şi caştiga existenta;
• imposibilitatea de a avea acces la anumite instituţii sau utilitaţi care intervin în viata de zi cu zi.
Mai dureroasa însa, este acea discriminare subtila, pe care majoritatea oamenilor care nu sufera de nici un handicap nu o conştientizeaza,
Conform statisticilor în Republica Moldova sunt 179 mii persoane cu deficienţe de sanatate,dintre care 15 mii sunt copii.În raionul Floreşti sunt înregistrate aproximativ 5000 persoane cu dizabilităţi,printre care se enumară si 420 copii.Numărul persoanelor este în continuă creştere.Toate persoanele cu dizabilităţi au dreptul de a fi liberi de orice discriminare,bucurîndu-se de drepturile lor. Persoanele cu dezabilităţi sunt o categorie de populaţie cu o poziţie evident dezavantajată faţă de alte categorii de oameni, acestea fiind una din problemele majore şi ea poate fi soluţionată numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de credinţă din toate domeniile vieţii sociale.