Nemulţumirea cetăţenilor faţă de activitatea Consiliului primar teritorial de expertiză medicală a vitalităţii constituie motivul unor discuţii aprinse în societate. Printre reclamaţiile pacienţilor sînt operativitatea de lucru scăzută a medicilor, informarea insuficientă, orarul de lucru incomod şi aprecierea incorectă a pierderii capacităţii de muncă.
In cadrul întîlnirii recente cu locuitorii oraşului,
La randul său, preşedintele consiliului primar de expertiză medicală a vitalităţii, Mihai MÂŢU, susţine că utilizarea tehnologiilor informaționale este o condiţie esenţială în reformarea sistemului de determinare a dizabilității. Aceasta ar permite reducerea timpului necesar pentru completarea, verificarea şi stocarea informației, asigurarea transparenței procedurilor de determinare a dizabilității.
Rugat să comenteze acuzaţiile unor cetăţeni privind intervenţia medicilor în favoarea pacienţilor neprogramaţi pentru ziua examenului medical, Mâţu Mihai a dat urmatorul răspuns:
Republica Moldova a iniţiat un proces de reformare a sistemului de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi. In acest sens, potrivit unui proiect de lege, echipa multidisciplinară de specialişti din cadrul instituției de determinare a dizabilității va dispune de o bază tehnico-materială adecvată şi de un sistem electronic de documentare şi arhivare a datelor care va permite asigurarea transparenței şi simplificării procedurilor de accesare a serviciilor de către persoanele cu dizabilități.
Astăzi există 17 consilii primare de expertiză medicală a vitalităţii care deservesc cele 33 raioane ale ţării.