Vineri, 29.03.2024, 02:26
Logo FlorTV
Meniu
Mini-Chat
Acces interzis


10:41
HIV/SIDA - boala care a schimbat lumea


Data de 1 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internaţională Anti SIDA, iar acţiunile întreprinse de cei implicaţi în lupta împotriva acestei maladii cu scopul de a comemora victimele SIDA şi de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului generat de virusul HIV. Această boală a schimbat vieţile a mii de oameni în întreaga lume.
Cu un grad mare de expunere faţă de această maladie sunt tinerii, de aceea elevii liceelor din or. Floreşti au învăţat cum să se protejeze de o afecţiune fără leac.
Persoanele infectate cu virusul HIV au dreptul şi ei la viaţă, de a fi incluşi în societate, dar nu respinşi. Ei sunt nevoiţi sa facă faţă unor situaţii greu de suportat, cu grad sporit de stres emoţional, care determină apariţia si amplificarea unor trăiri negative cu efect distructiv asupra stării de sănătate psihică.
HIV-este virusul imunodeficienţei umane. A fost descoperit în 1983, iar în 1984 s-a confirmat că este cauza bolii denumite de francezi SIDA, denumire utilizată şi în limba română. SIDA este stadiul avansat al infecţiei cu HIV, caracterizat de un ansamblu de semne şi simptome ale bolilor care apar pe fondul distrugerii sistemului imunitar al persoanei infectate.
Virusul HIV/SIDA nu se transmite prin: îmbrăţişări şi sărut, strîngeri de mînă, strănut sau tuse, prin folosirea în comun a duşului şi toaletei, a obiectelor de la locul de muncă sau şcoală, prin înţepături de insecte sau prin intermediul mijloacelor de transport.
Deşi, pe an ce trece această maladie afectează tot mai multe persoane, oamenii sunt slab informaţi  despre această infecţie.
SIDA nu se vindecă. Nu există vaccin, iar tratamentul nu asigură decît creşterea calităţii vieţii şi prelungirea anilor de supravieţuire. În spatele fiecărui caz diagnosticat exista 15 nediagnosticate şi fiecare poate transmite virusul.
Statistica arată, că în Moldova sunt înregistrate circa 6000 persoane infectate cu virusul HIV/SIDA, numărul fiind în creşte în fiecare an cu circa 1000 de cazuri. În raionul Floreşti sunt înregistrate 73 de persoane cu acest virus, în or. Floreşti sunt înregistrate 11 cazuri. 19 persoane infectate au decedat.

Categoria: Noutati | Vizualizari: 1350 | | Tegs: Virusul HIV/SIDA, HIV, 1 decembrie, Anti SIDA | Rating: 0.0/0
Total comentarii: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Cauta

Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3450
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate