Vineri, 23.02.2024, 03:06
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusTehnologii moderne de economisire a energiei


Gimnaziul din satul Vărvăreuca raionul Florești este o instituție de învățămint ca multe altele de la noi din țară, dar totuși cu o deosebire.
Această școală foloseste metode moderne de economisire a energiei.

tehnologii moderne tehnologii moderne

Cu puțin timp în urmă lecțiile din gimnaziu se petreceau cu dificultate în perioada rece a anului, dat fiind faptul că ferestrele erau vechi și podul instituției era avariat, deseori în clasele gimnaziului era frig, iar pe timp de ploaie se inundau pereții acestuia.
Acum însă liceul este modernizat, datorită unui proiect implimentat de directorul gimnaziului în parteneriat cu administrația locală.

tehnologii moderne

Ion Chiosa - director Gimnaziul Vărvăreuca

”Ne-am bucurat foarte mult atunci cind in Moldova au aparut fondurile care permit institutiilor economisirea dar prin alte metode, adica a energiei electrice, termice, etc.
Am avut si noi norocul de a ne adresa la asa un fond, Fondul de Investitii Sociale din Moldova, care ne-a permis sa introducem un proiect, care se numeste “SCHIMBAREA USILOR SI FERESTRELOR”, care a inceput in anul 2013 si a finalizat in anul 2014.
In rezultatul acestui proiect noi am ajuns la o economisire a gazului si a energiei electrice de pina la 30 % si o optimizare a temperaturii in scola de 18 grade, asa cum cer standartele.
Cu ajutorul consiliului rational care ne-a oferit o suma de 550 mii lei, ca sa acoperim o suprafata a podului de 720 de metri, am ajuns la o economie inca de 10-15 %.”

După părerea conducatorului școlii, reforma în învățămînt impune managerii școlari impunerea unor măsuri, în ceea ce privește menținerea instituției de învățămînt.
Cu noul aspect al gimnaziului se mîndrește întreg colectivul. Profesorii gimnaziului spun că acum orele se petrec mai ușor, elevii sunt mai cointeresați și cu mai mare plăcere fregventează orele.

tehnologii moderne

Margareta Munteanu – profesoara

”Noi traim intr-o perioada foarte dificila din ceea ce priveste economia de energie, de aceea izolarea termica a scolii a contribuit la economisirea energiei, economisim gazul, economisim energia electrica.
Plus a asta este un aspect frumos in clasa. Scoala a fost acoperita, izolat termic acoperisul. In rezultat nu mai avem inundatii de la etajul trei, pina la etajul intii.
In acola este cald, fiinda eu am lucrat cu ferestrele vechi si tot timpul era frig. Acum este cald si se poate face aerisirea. Adica pastram in primul rind sanatatea copilului.
Viata si sanatatea nu sunt numai niste valori personale ale copilului, dar si niste valori sociale. ”

Ce-ar putea contribui mai mult la un învățămînt de calitate, dacă nu condiții bune pentru elevi.

tehnologii moderne tehnologii moderne

Acum elevii gimnaziului pot veni la ore, îmbrăcați mai leger și se pot concentra mai bine asupra materiei predate.

tehnologii moderne

”Odata cu ferestrele gimnaziul nostrum a devenit mai luminous, mai modern si mai confortabil pentru elevii care invata in acest gimnaziu.
Si in acest mod noi putem organiza diferite competirii, cuncursuri si alte diferite activitati. Da este mai confirtabil, e mai cald, daca este cald mai putem si deschide putin fereastra.”

tehnologii moderne

”Suntem bucurosi ca ne-au schimbat ferestrele, ne-au adus o scoala moderna in satul Varvareuca. Toti elevii gimnaziului sunt bucurosi pentru ca acum scoala este mai frumoasa, mai luminoasa si mai moderna.
Cind ploua peretii nu se inunda si nu se strica interierul scolii.””

tehnologii moderne tehnologii moderne

Gimnaziul Vărvăreuca a fost înființat în anul 1990. Proiectul pentru schimbarea ușilor, ferestrelor și pentru izolarea termică a podului a durat doar un an, dar acest lucru va aduce folos încă pe mulți ani înnainte, așa cum are ca scop economisirea resurselor energetice, dar și îmbunătațirea condițiilor pentru un învățămînt de calitate.

tehnologii moderne

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 237
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate