Joi, 18.04.2024, 08:56
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusȘi străzile iluminate, și cheltuieli minime


Iluminarea străzilor a unui oraș sau chiar sat, în ultimul timp tot mai des face parte dintr-un model modern de amenajare a unei localitați.
Toți își străzi luminoase, frumos amenajate, pe care te poți plimba la orice oră. Dar așa cum tarifele la energia electrică sunt în permanentă creștere, crește suma necesară pentru iluminarea unei localităși.
Din acest motiv autoritațile locale caută diferite metode de a economisi, dorind și strazile sa fie iluminate și economia să fie una bună.

strazi iluminate

La moment orașul Florești este iluminat ca și mai înnainte, cu becuri care lucrează pe energie electrica.

strazi iluminate

Dumitru Galușcă – arhitector

”La moment iluminarea publică stradală în orașul Florești este efectuată parțial, străzile care sunt iluminate sunt în numar de 13 străzi în orașul Florești.
Un oraș mic cu o populație mică nu este predestinat pentru un lucru mai major în domeniul dat.”

Dupa spusele arhitectorului, în scurt timp orașul Florești v-a trece la un tip de iluminare stradală, care va aduce în bugetul orașului o economie destul de mare.

strazi iluminate

Dumitru Galușcă – arhitector

”Ne străduim să facem cîteva schimbări adică să trecem la becuri econome, de model LED, ca să facem unele economii în domeniul dat.
Conform datelor statistice economiile date se vor întoarce într-un an sau doi. Diferența dată de surse financiare ne va ajuta ca să construim noi rețele de iluminare stradală.
Metodele sunt în primul și-n primul rînd să folosim becuri econome, a doua metoda este ca pe fiecare stradă, pe fiecare rețea să instalam așa numite taimere, ca la o anumită oră să fie conectate și deconectate la fel la o anumită oră.
În așa caz nu se va folosi în zadar o perioadă de timp energia electrică.”

Cetațenii orașului Florești sunt de păreri diferite în ceea ce privește iluminarea stradală. Ce privește economia energiei electrice, ne-au spus că este un lucru bine venit.

strazi iluminate

”-cum sa nu este buna.
-este un lucru binevenit?
-sigur.
-cum credeti ar mai trebui de instalat piloni pentru iluminare in oras sau este de ajuns?
-cred ca da, sa fie iluminat tot orasul.
-cum credeti sunt multe cheltuieli la iluminarea orasului.
-cum sa nu fie, daca sunt becuri asa de puternice si ar noapte intreaga sunt cheltuieli. ”

strazi iluminate

”-Acum iluminare este cam 50 la 50, centru se lumineaza bine, dar suburbiile nu.
-cum credeti cheltuielele pentru iluminare sunt mari la noi in oras.
- nu, nu. Este putina lumina. ”

strazi iluminate

”-Cred ca este intuneric in orice caz, trebuie sa fie illuminate strazile mai bine.
-cum credeti din ce motiv s-a creat o astfel de situatie in orasul Floresti?
-pentru ca totul s-a scumpi, trebuie de economisit, preturile sunt mari si se maresc permanent. ”

Pe an ce trece rețelele de iluminare din orașul Florești se modernizează, de la piloni noi și pînă la becuri mai econome.
În timpul apropiat se preconizează cu cu ajutorul invesțitiilor de peste hotare să fie iluminate total încă șase străzi. La aceste străzi se vor folosi unele dintre cele mai moderne metode de economisire a anergiei electrice, cum ar fi piloni dintr-un material special sau becuri de model LED, care pot servi pe o durată de timp mult mai mare ca cele obișnuite.
Un bec de tip LED aduce o economie de energie cu pina la 40 % fata de becurile economice si sunt de 4 ori mai eficiente decit becurile incadescente.
Durata vietii unui bec pentru iluminat stradal de tip LED este de minimum 15 mii ore.

strazi iluminate strazi iluminate

În anul 2013 si 2014 pentru iluminarea stradala a orasului Floresti s-au cheltuit peste 277 mii lei, iar in anul 2015 pentru a ilumina orasul s-au cheltuit 307 mii lei.
Majorarea cheltuielilor pentru iluminarea stradala se datoreaza cresterii numarului retelelor de iluminare din orasul Floreşti.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 237
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate