Serviciul ANSA pentru protecția drepturilor consumatorului
Încălcarea drepturilor consumatorilor. Cu părere de rău, oricine poate deveni victimă a acestei practici negative.
Şi aceasta se poate produce oriunde: la piață, în magazine, în farmacie, în sala de forță sau în instituțiile de ocrotire a sănătății.
Şi, ca regulă, finalul e acelaș: bani aruncați pe vânt, dispoziție afectată, neîncredere în vânzător sau persoana care a prestat serviciul.
Am întrebat mai mulți cetățeni dacă li s-a întâmplat să le fie încălcate drepturile de consumator?
”Eu am cumpărat un preparat de la farmacie, un ulei și eu nu m-am uitat la preț și zi: Ce preț are uleiul aici la dvs la farmacie?
Dar d-ei nu mi-o spus mi-o bătut cecul și eu mă uit pe cec 48 lei și îi zic că nu mă aranjează prețul acesta.
Eu nu m-am dus de lîngă tijgheaua din farmacie nici n-am eșit afară, nu m-am dus și m-am plimbat cu uleiul cela prin piață și am venit înapoi, acolo pe loc n-o dorit să îl schimbe și să-mi întoarcă banii pînă nu am sunat la Hipocrates, la oficiu central și de acolo au spus să-mi întoarcă banii înapoi.”
”Parca nu dar chiar duminica trecuta am luat malina și iată chiar așa în container și deasupra era buna dar desupt era toată mucedă. Acasă am văzut dar mă rog m-am inervat și atît.”
”Ei de cite ori și l-am dus înapoi la magazine.
Nu, mil-au primit findcă am cumpărat niște crenvuști.
Am venit acasă le-am fier și cînd colo nu sunt gustoase și le-am luat așa grămăjoară și le-am dus înapoi la magazine și mile-a primit, mis-au întors banii am luat alt ceva.”
”Aceasta a fost demult. Înseamnă că m-am adresat la șefu baru-lui, magazine-lui și mi-sa răspuns foarte frumos și m-au poftit ca să-mi întoarcă banii pe produsul care era cu termen vechi și am refuzat fiindcă nu mai făcea să fac panică pentru undeva la 15 lei.”
Mai mulți cumpărători în cazul în care le sunt încălcate drepturile pur și simplu strâng din umeri, acuzându-se că nu au manifestat prudență sau acceptă situația în care s-au pomenit.
Chiar dacă au fost intimidați, mulți pur și simplu se împacă cu faptul că au pierdut niște bani.
Vasile Cărbune, șeful filialei Florești ANSA, îndeamnă cetățenii să nu ezite să apeleze la serviciile instituției în cazul în care le sunt încălcate drepturile.
Vasile Cărbume - șeful filialei ANSA Florești
”În caz că se adresează la noi orice cetățean sau ori și ce cumpărător sau ori și ce cetățean a r-lui Florești dar și nu numai, depune un pachet de documente adică “Cerere tip ” în format liber în baza cererii depuse noi ieșim la fața locului și se constată încălcarea.
Dacă s-au depistat la finele evaluării sau a control-lui se întocmește un act de control, prescripții se dau în cele mai rele cazuri.
Se întocmește process verbal care se trimite în instanța de judecată pentru a lua măsuri necesare.”
Șeful filialei Florești ANSA susține că de cele mai dese ori oamenii se plâng pe faptul că le-au fost lezate drepturile lor la procurarea produselor alimentare.
Vasile Cărbume - șeful filialei ANSA Florești
”Produsele neconforme depistate sunt fără certificatele de însoțire cu termen de valabilitate expirat și transport neautorizat.
În primul rind locuitorilor or.Florești cit si rn-lui le-aș recomanda în primul rind să procure toate alimentele din magazine autorizate sanitaro-veterinar, să evite procurarea produselor la comerțul stradal, comertul neautorizat și în locuri interzise.
Prerogativa principală și care se ocupa este Administrația publica locală care trebuie să interzică și Inspectoratul de poliție de comerț stradal.
Eu cu rugămintea în legătură cu sezonul de încălzire care se apropie vă rog din suflet să procurați alimente numai din magazinele specializate și autorizate.
În condițiile de păstrare și care sunt însoțite de documentele de însoțire: Certificate sanitar-veterinar, raportul de încercari, certificatul de in inofensivitate, certificatul de valabilitate și tot.”
Actualmente, în republică funcționează moratoriul privind diverse acțiuni de control al activității agenților economici, declarat de Parlament la 25 februarie.
Verificările pot fi desfășurate doar în cazuri excepționale.
Oricum, potrivit lui Vasile Cărbune, în timpul de la urmă, locuitorii din raion mai des apelează la serviciile ANSA, fapt dovedit și de rezultatul activității filialei în 2015.
Vasile Cărbume - șeful filialei ANSA Florești
”Rezultate pentru anul trecut pot să vă dau cîteva cifre deoarece anul acesta sunt în moratoriu conform legii pe 18.
Am autorizat pe teritoriul r-lui Florești în jur de 680 de întreprinderi adică magazine întreprinderi pentru producere, gherete, obiecte comerciale. S-au efectuat 42 de controale planificate. S-au efectuat controale inopinate 508.
Au fost prescripții date agenților economici în nr. de 46 bucați, au fost retrase produse alimentare din comerț, procesele vervale in Nr de 59 au fost trimise în instanța de judecată unde s-a luat deciziile respective.”
În opinia specialiștilor, până când fiecare din noi nu va recunoaște că este necesar să se stimeze pe sine și să lupte pentru drepturile sale, nu e logic să speri că ceva s-ar schimba.
Din acest motiv, dacă nu sunteți mulțumită de marfa procurată sau de serviciul care va fost prestat, dar nu știți cum să procedați, e mai bine să vă adresați la ANSA, centrul de sănătate publică sau în comisia pentru protecția consumatorilor de la primărie.
În localitățile unde nu sunt comisiile pentru protecția consumatorilor, cetățenii sunt în drept să solicite ajutorul APL.
Deasemenea, oamenii pot apela la serviciile liniei verzi, telefon liber, al asociației pentru protecția consumatorilor, la Chișinău, nr de telefon 0 22 – 74 14 64