Marti, 19.11.2019, 12:42
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusRegimul fără vize. Părerile locuitorilor raionului Florești


Cetățenii Republicii Moldova de un an de zile, pot călători fără vize în 26 de țări europene. Pentru acesta este necesar de a avea un pașapoart biometric. Turism, afaceri - toate aceste posibilități sunt acum deschise pentru cetățenii țării. Acest lucru a devenit posibil după semnarea acordului din luna aprilie 2014 între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind simplificarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Cunosc concetățeni noștri despre ce înseamnă liberalizarea regimului de vize și despre dreptul de a circula fără vize în țările europene?

pasaport moldovenesc pasaport biometric md

Pentrua a afla mai multe informații am mers la biroul de pașapoarte din orașul Florești. Printre mulțimea de oamenii l-am găsit pe Sergiu Boțoc. El spune că odată cu liberalizarea regimului de vize a plecat în mai multe țării și pentru el acum este mult mai ușor de a călătorii.

 

Vize_UE

“Acest pașaport îmi permite să plec în Statele Unite ale Americii, în Uniunea Europeană. Vizitez țările Europene, pot călătorii în alte țării.

- Ai călătorit fără viză?

- Da, fără viză am călătorit.

– Ce reprezintă acest avantaj?

- E mult mai ușor, mult mai convenabil. ”

 

Valentina Brînza este una dintre mulțimea de femei care a plecat la muncă peste hotare. Doamna Valentina ne-a mărturist că cînd a plecat pentru dată în Italia a achitat foarte mulți pentru a primi o viză.

Am avut viză cînd am plecat prima dat. Și cît de greu a fost ca să obțineți o viză?Eu aș vorbi cu Dvs dar fără toate estea cum am obținut viză și cum. Spuneți prin ansablu, cît de greu a fost? Foarte greu, foarte greu și cu o sumă foarte mare de bani și nu mi-a dat nimeni suma cea de banii, eu singură am strîns, m-am împrumutat și ce am făcut. Putem pleca în țările din UE fără această viză, după părerea Dvs este un bineficiu regimul fără vize? Da, e un bineficiu, fiindcă cu viză se căpăta destul de greu și tot prin cunoștință, prin bani, astea o ajuns la o înțelegere foarte bună.

Valentina Brinza_Vize-UE

Dvs cunoașteți de regimul fără vize? Da, cum am fată în Germania și știu că se poate de dus. Regimul fără vize e foarte bun dar, și m-am bucurat foarte mult că iată o să fim în Europa și am să pot să pleca la fiică în Germania, să mă duc la nepoții.

Procedura de obținere a unui pașaport biometric este una simplă, fiind necesară doar prezentarea unui act de identitate, ne spune șeful Biroului de evidență și documentare a populației, Mihail Vacarciuc.

Mihail Vacarciuc

“Paralel cu servicile pe care le prestează biroul de evidență și documentare, mai prestăm servicii de eliberare a pașapoartelor biometrice. Pașaportul biometri îl poate să-l obțină orice cetățean al Republicii Moldova care a solicitat prin cererea personală în biroul de evidență eliberarea acestui document. Începînd cu 28 aprilie 2014 cetățenii Republici Moldova deținători de pașapoarte cu date biometrice pot călători fără viză în UE. Doar în perioada de 1 aprilie 2014 inclusiv pînă la 31 martie 2015 de către biroul Florești au fost eliberate 8215 pașapoarte, inclusiv 1601 pașapoarte pentru minorii. În perioada comperativă 1 aprilie 2013- 31 martie 2014 au fost eliberate 5871 pașapoarte, inclusiv 1866 pentru minorii. Vedem că fluxul de eliberare a pașapoartelor de plecare în străinătate în anul precedent este cu mult mai mare decît în timpul precedent.”

 

oameni pe strazile din Floresti

Liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără vize pentru o perioadă de pînă la 90 de zile în decurs a 180 de zile. Principalul lucru pe care oamenii trebuie să-l cunoască- este că o astfel de călătorie nu dă dreptul la muncă, studiu, reuniune de familie, sau în alte scopuri care necesită o ședere pe termen lung.

 

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Ce stil de muzica preferați ?
Total răspunsuri: 345
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate