Marti, 19.11.2019, 12:14
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusRaionul Florești cu o dinamică pozitivă în agricultură


Dinamica în agricultură

 

 

Din cele mai vechi timpuri strămoșii noștri se mîndreau cu pămîntul roditor de pe meleagurile noastre.
Cu roade bogate, cu culturi deosebite și bine înțeles cu oameni gospodari.
În raionul Floreşti agenții economici din domeniul agrar, pe an ce trece își cresc roadele.

 

 

Dinamica în agricultură

Tot mai modernă este tehnica agricolă, tot mai competenți sunt muncitorii care prelucrează pămîntul și evident, datorită acestor factori este înregistrată și o dinamică pozitivă în ramura agricolă a raionului.

Dinamica în agricultură

Anatol COCEAROVSCHI – şef direcţia Agricultură şi Alimentaţie

”Principalele ramuri de activitate în raionul Floreşti sunt producerea culturilor cerealiere şi leguminoase, producerea plante tehnice şi producerea de fructe.
Dacă să vorbim în careva cifre, vreau să vă menţionez că în anul 2015 prima grupă de culturi cerealiere şi leguminoase sunt semănate pe aproape 60 de procente din suprafaţa arabilă a raionului.
Avem de totul împreună 35 mii de hectare. Din culturile principale avem grîul şi porumbul, grîul ocupă 26 de procente, adică 15500 de hectare, iar porumbul peste 16 mii de hectare. Culturile tehnicce ocupă în anul acesta aproape 21 mii de hectare sau 35 de procente din suprafaţa totală arabilă a raionului.”

În fiecare colectiv trebuie să domine profesionalismul, de această părere este Anatol Cocearovschii, șeful direcției Agricultură și Alimentație a raionului Floreşti. Doar prin profesionalism poți atinge rezultate bune și poți menține o întreprindere agricolă în condițiile de piața din Republica Moldova.

Dinamica în agricultură

Anatol COCEAROVSCHI – şef direcţia Agricultură şi Alimentaţie

”Un indicator important care determină gradul de dezvoltare a agriculturii în orice colectiv, în orice raion sau chiar în republică, este volumul de producere a producţiei agricole în expresie bănească şi în preţuri cumpărabile.
Dacă să analizăm acest indicator important, în ultimii 6 ani în raionul Floreşti, începînd cu anul 2009 se constată o creştere dinamică. Excepţie face numai anul 2012 unde am avut o secetă severă, iată de aici a diminuat volumul de producere agricolă.”

 

Sigur, agricultorii de la noi din țară, la fel ca și cei din raionul Floreşti se confruntă cu diferite probleme la nivel local sau republican. Un fapt îmbucurător este că în comparație cu zece ani în urmă, întreprinzătorii agricoli nu mai au dificit mare de cadre bine pregătite. Totuși acest lucru nu este de ajuns și multe dintre problemele care au fost, înca mai persistă.

Anatol COCEAROVSCHI – şef direcţia Agricultură şi Alimentaţie

”Greutăţile cu care se confruntă agricultorii din raionul Floreşti sunt identice cu cele care se confruntă agricultorii din alte raioane ale republicii, aş numi doar cîteva.
În primul rînd este seceta care afectează Moldova în fiecare al doilea, al treilea an. O altă constrîngere este afectarea culturilor de grindină, care o avem practic în fiecare an, este afectarea culturilor de eroziunile eoliene.
O alta constrîngere este creşterea din an în an a preţurilor la pesticide, fertilizanţi, îngrăşăminte, seminţe si alte mijloace de producere. Desigur aici se poate de numit şi relaţiile neechitabile dintre producătorii agricoli şi întreprinderile de procesare a producţiei agricole. Totodată, a apărut un factor destul de serios, devalorizarea leului faţă de euro şi dolar, mai sunt şi alte probleme, dar să nu ne mărginim la acestea.”

Autoritățile locale nu întotdeauna sunt în stare de a rezolva unele probleme cu care se confruntă agricultorii. Este nevoie și de susținerea guvernanților la nivel republican.

Dinamica în agricultură

Anatol COCEAROVSCHI – şef direcţia Agricultură şi Alimentaţie

”Despre ceea ce ar putea să facă statul în a susţine producătorii agricoli, am putea numi mai multe condiţii, dar principal ar fi crearea condiţiilor pentru ca oamenii sa-şi poată desfăşura activitatea, acest lucru este foarte important.
Protejarea pieşii autohtone, ca producătorul să-şi poată realiza producţa în primul rînd în Republica Moldova. Credem că ar fi binevenit şi aplicarea impozitului pe venit unic pe toată ţara.”

Dinamica în agricultură Dinamica în agricultură

În anul 2014 în raionul Floreşti a fost înregistrată o producție cerealieră și leguminoasă în valoare naturală de peste 146 mii tone.
Producția în expresie naturală a raionului Floreşti pentru anul 2014 a crescut în comparație cu anul 2013 cu 63,4 procente.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 228
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate