Simbata, 20.04.2024, 16:14
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova Plus



Piața - locul în care cel mai frecvent sunt încălcate drepturile consumatorilor?


Cu toate că la tot pasul ne înconjoară supermarketurile, piețele continuă să fie locul unde își fac cumpărături foarte multe personae.
Piața centrală din orașul Florești este întotdeauna plină de clienți.
Chiar dacă este aglomerație, și faptul că fiecare produs trebuie cumpărat separat, și de dorit să și fie de calitate mai bună și mai ieftin.

Piata - drepturile consumatorilor Piata - drepturile consumatorilor

Produsele precum carnea, peștele, fructele și legumele, populația preferă să le procure la piață – e mai variată alegerea,
sunt mai proaspete și ceea ce este cel mai important mai mereu prețul acestor produse este mai mic cu 5 – 10% decît în supermarketuri, iar dacă e să luăm în calcul posibilitatea de a negocia prețul, atunci produsele vor costa și mai ieftin.
Dar cine și ce poate garanta calitatea produselor oferite și ar putea apăra drepturile consumatorilor?
Referitor la măsurile de prevenire a posibilelor încălcări ne-a relatat directorul pieței – Ion Lisnic.

Piata - drepturile consumatorilor

Ion Lisnic - directorul pieței

”Masurile sunt luate in limita posibilitatii care le poate piata lua, in primul rind se verifiga balantele- cintarele care sunt date la vinzatori in al 2-lea rind productia care nimereste la piata este controlata de catre laboratorul sanitar veterinar care se afla pe teritoriu petii.
Productia care nimereste usor la tarabe: brinza, carnea, legumele, fructele toate sunt trecute prin testare laboratorului,
o parte din ele sunt duse probe direct in laborator iar cea lalta partea este facuta de medicii care sunt la laborator cu diferite aparate special pentru verificarea nitratilor, nitritilor si a altor pesticide care sunt aplicate la cresterea acestor legume si fructe.
Tot odata este incheiat un contract intre vinzator si administratia petii ce tine de modul de vinzare, prestarea serviciului in teritoriul petii,
ceia ce in contract este stipulat despre obligatiunile comerciantilor ce tine de documentele de provenenta certificate de ofensivitate si alte documente care ei sunt datori sa le aiba sis a insotiasca marfa pe care ei o elibereaza la comparator.”

Potrivit medicului, în piață este respectat un control riguros al calității produselor.

Piata - drepturile consumatorilor

Astfel, la adresa administrației pieței practic nu există reclamații parvenite.

Piata - drepturile consumatorilor

Natalia Gustoi - medicul pieței

”In piata este foarte multa productie de origine animaliera, vegetala dupa cum vedeti au aparut: castravetii, rosiile.
Toata productiea este certificate, verificata de catre laborator expertiza sanitar-veterinar care se afla aicea in piata la moment rosiile sunt in mare parte venite si din raionul vecin adica din Soroca st.Vasilcau.
In mare parte aproape toate loturile sunt insotite de certificatele de inofensivitate care sunt verificate si eliberate de catre ”ANSA” Soroca precum si cel de la Floresti.
Productiea la moment as spune ca este inonfesiva, adica toata productia corespunde si intra in normele standarte si poate fi procurata de catre consumatori cu siguranta.”

Este de menționat că produsele alimentare ce sunt vîndute în piață sunt supuse unui control de laborator. Ceea ce nu putem zice de produsele alimentare vîndute în afara pieței.

Piata - drepturile consumatorilor

Ion Lisnic - directorul pieței

”Ma ingrijoreaza faptul ca o parte din productie luind in vedere acum ca se vind fructele, pomusoarele printre acesti comercianti de la tara care vin cu caldarile cu borcanasele,
laditele se mai ascund in dosul lor si alti comercianti cu produse usor alterabile pot sa apara si niste brinzaturi pot sa apara si altele care ne duc in eroare pe noi sic red ca si cumparatotul nu va intelege de unde a cumparat aceste lucruri fiindca ei socot ca de la piata.
Piata este in teritoriu unde este loc specializat pentru vinzarea acestor produse dar ceia ce sta in fata pietii si se vind in afara pietii acestia sunt scapate desub control si pot duce la unele neplaceri.”

Am intervievat consumatorii dacă s-au confruntat cu încălcarea drepturilor de consumator la piață? Și cine poartă răspundere în acest caz?

”Cred ca da ca in ori si ce piata. Iata acolo se vind mezelurile la temperature de afara de 30 Grade se vind mezeluri, cine e stapinul petii.”

”Nu pot sa spun.”

”N-as spune uneori da dar uneori nu, sunt care si mint. Trbuie sa raspunda Directorul petii.”

”Eu stiu, credca sunt inculcate drepturile pentru ca care vind mai putin care mai mult.
Primarul orasului poarta raspunderea.”

”Nu se observa tare. Administratiea trebuie sa controleze. ”

Pe teritoriul pieței, și anume în compartimentul cu produsele lactate este instalat cîntar de control.

Piata - drepturile consumatorilor

Acest fapt le permite consumatorilor să verifice greutatea produselor procurate.

Piata - drepturile consumatorilor

Ion Lisnic - directorul pieței

”Cumparatorii stiu de lucrul acesta demult se folosesc de ani de zile de acest cintar care este verificat de GOS Standartul de la Balti ceia ce oamenii se folosex de dinsul,
majoritatea cumparatorilor se starue sa nu se amageasca pe dinsul sip e vinzator pentru a nul pierde acum pe comparator fiindca cumparatorii au cam disparut vinzarea este slaba deci ei se folosex de cintare electronice unde pe panou apare: cintarul productiei si pretul si suma care trebuie achitata.
Deja si oamenii care vin cu productie de la tara toti se folosex de balante care nui inseala nici pe dinsii nici pe comparator.”

Ce măsuri nu ar lua conducerea pieței, consumatorul trebuie să fie riguros.

Piata - drepturile consumatorilor Piata - drepturile consumatorilor

Pentru că fiind atent, consumatorul va reuși să-și păstreze nu doar banii, dar și sănătatea.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 237
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate