Marti, 19.11.2019, 11:40
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusMuncește acasă


A hotărît să devină fermier cu mai mulți ani în urmă, dragostea față de animale și pentru pămînt, fiindu-i în sînge încă de mic copil. Inițial a pornit afacerea neștiind ce va fi în viitor.
Și timpurile erau mai grele, dar și condițiile pentru desfășurarea unui business în domeniul agricol erau nu prea satisfăcătoare. Totuși cu multă muncă și multă dăruire de sine a încercat și a reușit.
Faceţi cunoştinţă, Alexandru Cobzac - fermier şi întreprinzător agricol din orașul Florești.

afacerea acasa

Alexandru COBZAC– fermier

”Eu activez din 2013. Carne, lapte, brînză facem.
Unde vindeți producția?
Chișinău, Florești, unde este piața de desfacere. Și cu persoane fizice și cu cele juridice activez.
Cu cine este mai profitabil?
Cei care dau un preț mai bun.
Există probleme în ceea ce privește vînzarea produselor, pentru că produsele lactate și carnea se vînd la preț mic. Nu este prețul convenabil.”

Acum Alexandru Cobzac are cea mai mare și mai sofisticată gospodărie din tot raionul Florești și spune că nu se va opri aici și vrea să-și dezvolte afacerea.
Foloseşte cele mai bune produse cerealiere pentru a hrăni animalele şi păsările pe care le are.

afacerea acasa

Spune că pentru a avea animale sănătoase este nevoie de condiţii foarte bune de întreţinere.
După cum am văzut personal, domnul Alexandru dispune de aceste condiţii, de aceea şi are o întreprindere atît de prosperă.

afacerea acasa

Alexandru COBZAC– fermier

”Așa mi-a plăcut de la părinți, de la țară, așa mi-a plăcut și așa mergem înainte. Dacă apar probleme, le rezolvăm. Tractoare, mașini, tehnică necesară de a lucra la o fermă.
Normal că este mai uşor, pentru că nu trebuie să angajezi pe alții și să îi plătești. Eu toate sferele le am: ovine, bovine, porcine, mai pe scurt de toate, albine, etc.”

În prezent domnul Alexandru are în gospodăria sa nu numai bovine, porcine și ovine, dar și peste trei mii de păsări domestice, printre care se numără și prepeliţele.

Iar un lucru cu care se mîndrește în mod deosebit sunt mistreții pe care îi crește și îi înmulțește.

afacerea acasa afacerea acasa

Sigur că toate aceste performanțe sunt greu de atins de unul singur, soția a fost cea care l-a ajutat și îl ajută foarte mult, atît moral cît și spiritual.

afacerea acasa

Anume soția este acea persoană care comercializează brînzeturile.

afacerea acasa

Olga COBZAC – soția

”La început ne-a fost poate și foarte greu ca și la toată lumea. Încet, încet, pas cu pas am mers înainte, pe unde mai greu, pe unde mai ușor.
Am început de la o mică fermă de porci micuți, am luat niște scroafe. Rînd pe rînd ca să îmbogățim ferma am luat bovine, ovine și încet mergem înainte, că așa-i la moldoveni, totul se începe de la greu.
Unul pe altul ne încurajăm, puțin la piață, puțin ne mai ducem la fermă și iată așa.
Producția o facem noi, ne străduim acasă mai mult. Cașurile și brînza îndeosebi, mă ocup numai eu.
Ne străduim la piață să fie tot ce-i mai proaspăt și mai bun aici.”

În prezent Alexandru Cobzac are în gospodăria sa vaci mulgătoare și viței, porci, oi și capre, pasări, cai, mistreți, măgari si albine.
În anul 2014 a produs peste 200 mii tone de lapte. Pe viitor preconizează să înființeze o mini-fabrică de producere a lactatelor.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 228
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate