Luni, 27.05.2024, 11:27
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusMonitorizarea investiților la Spitalul Raional Florești


Spitalele publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie primesc ajutoare, sume de la bugetul de stat și de la bugetele locale.

Investitii in Spitalul raional Investitii in Spitalul raional

Investitii in Spitalul raional

Spitalele sunt finanţate integral din veniturile proprii, sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse.
În spitalul rațional Florești sa făcut reparație parțială datorită finanțări Max face posibilul din Olanda și a Consiliului Raional.

Investitii in Spitalul raional

Valeriu Nichiforciuc - medic Șef la Spitalul Raional Florești

”Noi ultimii 7 ani conlucrăm destul de eficient cu fondația de binefacere Max face posibilul din Olanda.
Noi suntem foarte recunoscători domnilor din Olanda,ei au făcut o revoluție, sa făcut niște estimări ca să fie revitalizat spitalul rațional,este nevoie de 30 milioane de euro.
Dacă ne apropiem 10-20 ani eu nu cred că o să aibă guvernul, societatea așa bani. Ultimele spitale au fost construite în perioada sovietică și noi ne stăruim să le păstrăm.
Spre deosebire de alte spitale noi am avut norocul am conlucrat i-am găsit la început o fost așa onest, dar pe urmă sau implicat destul de activ. La ziua de azi dumnealor au investit în spitalul din raionul Florești în jurul la 1 milion 800 de euro.
Sa făcut reparație colosală de tip European în toate secțiile,într-un an de zile noi vom finisa totul.
Acuma noi avem un proiect practice îl socotim că este câștigat că a fost primit de 2 milioane și jumătate pentru reparație capital a secției de chirurgie, și ce a mai rămas în blocul chirurgical și a secției ORL și a cabinetului de hemotransfuzie.”

În ultimi 20 ani nu a fost făcut reparații ,doar puțin cosmetic sa făcut. După puteri, condițiile nu sunt prea favorabile, utilaj foarte vechi.
Dar după spusele medicilor sa făcut reparație foarte bună și au codiți ideale de lucrat la moment.

Investitii in Spitalul raional

Tatiana Marchitan - asistentă superioară la Spitalul Raional Florești

”Sa făcut reparație capitală, și avem condiții ideale de lucru suntem foarte mulțumiți.”

Investitii in Spitalul raional

Tamara Ababii - Sef secției Pediatrie la Spitalul Raional Florești

”Secția de pediatrie a fost una dintre primele secții care a beneficiat de o reparație într-un volum capital începînd de la sistemele generale de canalizare, electricitate, ventilare, apă caldă, apă rece cît și dotare cu aparate moderne.”

Investitii in Spitalul raional

Olaru Constantin - Șef secției Anestezie și Reanimare la Spitalul Raional Florești

”La 5 august anul acesta o să am 41 de ani de cînd activez,este clar diferența este forte mare în special după ultima reparație care o fost făcută 5 ani în urmă, am primit și o serie de utilaje în special ajutor din Olanda utilaj medical în afară de aceasta calculatoare, monitoare, aparate de respirație și narcoză.
Desigur acum condițiile sunt mai bune, și de lucrat este mai ușor.”

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţilor publice şi diverselor grupuri sociale active promovarea proceselor şi mecanismelor de prevenire şi de combatere.

Investitii in Spitalul raional

În orice societate, manifestarea corupţiei este determinată de o pluralitate complexă de factori economici instituţionali, iar lupta eficientă împotriva corupţiei necesită o bună înţelegere a fiecărui factor în parte şi a modalităţilor prin care influenţa lui poate fi diminuată.
Bunele practici internaţionale de contracarare a corupţiei au utilizat teoria economică a înţelegerii fenomenului vizat, a cauzelor şi a consecinţelor lor.

Investitii in Spitalul raional

Valeriu Nichiforciuc - medic Șef la Spitalul Raional Florești

”Noi luptăm cu corupția în spitalul raional Florești este un șir de acțiuni care le întreprindem și care ne ajută să hotărâm problema aceasta.
În primul rund de a crea așa o sistemă în activitatea lucrătorilor medicali, care să nu permit, ori să nu provoace la tentative de a primi acestea reenumerări neoficiale.
În primul rund aicea merge vorba de salariu, dacă salariul va fi cît de cît adecvat,dumnealor no să fie impus vital ca să pretindă la ceva mai mult. În ultimii 5-6 ani spitalul raional Florești intră în topul celor 10 mai bune spitale din republică.
Referitor la dezvoltarea economică la asistența medicală și la reenumerarea munci.
La no salariul mediu este de 3800, șefi de secție primesc pînă la 11 mii de lei, medici primesc pînă la 8-9 mii de lei, asistentele medicale în jurul la 2 mii lei, lucrători auxiliari primesc pînă la 1,500 mii lei dacă ne vom orienta cu media pe republică este o situație normală.”

Părerile pacienților referitor la faptul dacă este sau nu corupție în spitalul raional Florești sunt diferite.
Cum credeți, în instituțiile medicale din oraș există cazuri de corupție?

”Eu n-am observat. Poate și este eu nu am observat.”

”Nu vă pot spune.”

”Eu cred că da ,la mine nu a băgat mîna în buzunar nimeni.”

”Așa ceva eu n-am întâlnit,dacă este poliță.
Medicamentele importante nu am procurat nimic in afară de picurători dar altceva nimic.”

După spusele medicului sef unul din puținele spitale în care noaptea sunt șase medici de gardă, din considerente că medicina reală în republica Moldova se începe de la spital pentru că aici se opresc toți cei mai grei bolnavi.

Investitii in Spitalul raional

Fluxul cel mai mare merge prin asistența medicală de urgența primară, dar dacă cazul este mai grav mai complicat se aduc aici și dumnealor sunt impuși ca să rezolve,
și de aici reiese posibilitatea de a influința sau de a duce lupta cu plățile neoficiale.

Investitii in Spitalul raional

Valeriu Nichiforciuc - medic Șef la Spitalul Raional Florești

”În genere activitatea spitalului este pe trei piloni de bază, noi tratăm orice patologie,dacă se întîmpla că la noi intră bolnavi gravi și au nevoie de orice medicamente care există în Republica Moldova noi peste trei ceasuri îl acordam dumnealor doar după indicații,
ele sunt mai scumpe dar aceasta este o problemă a administrației, dacă pacientul vine cu poliță el primește ceea ce noi suntem datori săi oferim.”

Problema corupției în Republica Moldova apare în toate domeniile, la fel ca și în instituțiile medicale din țară.
Cu toate acestea din spusele medicilor am aflat ca în Spitalul Raional Florești se întreprind diferite metode de combaterea a corupției.

Investitii in Spitalul raional

Investitii in Spitalul raional

Pînă la urmă ramîne cert faptul că fiecare cetățean trebuie să fie conștient că corupția este o boală a societății, fie că este lucrător medical, sau pacienți.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 238
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate