Marti, 19.03.2024, 13:08
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova Plus



Merele crescute în Florești au punctul de orientate spre piața europeană


Anul 2014 a însemnat pentru fermierii moldovenii un an în care a fost distrusă dorinţa de a mai activa în domeniu. Federaţia Rusă a impus un embargou la fructele şi legumele moldoveneşti.
Mihail Bobliuc este un fermier din oraşul Floreşti care se ocupă cu agricultura de peste 15 ani. Pentru el a apărut situația - aceasta este o oportunitate de orientare pe alte piețe pentru produsele lui. Ideea agricultorilor de furnizarea a merelor în Europa este mai aproape de realitate.

 

Mere Moldovenesti spre Europa

Mihail Bobliuc - producător agricol

“Iar aici am procurat pământ luând în calcul că este aproape de șosea, astfel pe orice timp (ploaie, zăpadă) să fie posibilitatea de acces.
Acum așa se plantează livezile. Și iată așa am procurat acest pământ și am plantat livada, 7 ha.
Aici sunt soiuri italiene, puieții au fost aduși chiar din Italia, de trei sorturi - Gala mast, Red cif și Bredbery.
Acești copaci dau roadă chiar din primul an. În al doilea an eu am recoltat câte 24 tone de mere de pe hectar.
Aceste mere sunt de calitate mai înaltă față de soiurile moldovenești, am în vedere Simirenco și alte soiuri”.

 

Când Federația Rusă a introdus embargoul, Mihail Bobliuc a fost nevoit să trasporte merele încolo prin Belorusia, iar merele se vindeau ca pîinea caldă, pentru că calitatea lor era una ideală.
În livada fermierului totul este făcut după standartele europene, începînd puieții fiind aduşi din Italia, plasa din Austria, pilonii din România.
Pentru munca de succes și pentru a rezolva multe probleme de producție domnul Mihail a găsit parteneri, toţi agricultori, care s-au unit împreună și vor rezolva multe probleme de producție.

Mihail Bobliuc-producător agricol

“Ne-am unit în Asociație cei care au livezi cu soiuri care sunt căutate în Europa. Aceștia sunt partenerii noștri din raioanele Ungheni, Soroca, Telenești și Florești.
Atât timp cât noi nu avem frigiderul nostru, ne vine greu. Frigiderul, e frigider. Acum Asociația noastră constituită din șase parteneri, urmează să construim în Gura Camencii un frigider cu capacitatea de 5-6 mii tone.
Acesta urmează a fi un obiect mare - înălțimea sa va constitui 15 metri, la primul etaj vor fi camerele frigorifice propriu zise, la etajul doi va fi linia de producere a ambalajelor de carton, tot acolo se va afla și linia de sortare a merelor, fără care nu putem funcționa”.

Mere Moldovenesti spre Europa

După spusele fermierului, interdicția Rusiei privind furnizarea de fructe și legume a provocat daune mari pentru agricultori.
Și chiar și acum când interdicția este anulată, nu va compensa nimeni daunele producătorilor.

Mere Moldovenesti spre Europa

 

“O să vă dau niște cifre.
Dacă în toamnă, merele de soiuri italiene se vindeau cu 5-6 lei, atunci primăvara, acum, ele se vînd deja cu 15 lei.
Acum, cînd Federația Rusă a ridicat embargoul la mere, iar merele deja nu mai sunt, la Chișinău ele se vând cu 25 de lei, de altfel și în Florești, tot cu 25.
Deoarece multe mere au înghețat, iar în al doilea rând mulți fermieri au vândut merele pentru suc cu 50 bani, mulți dintre ei nu și-au primit banii nici până în ziua de azi, iată așa o situație”.

 

Mihail Bobliuc înțelege că fără o investiție mare în gospodăria sa pur și simplu nimic nu se poate face.
Fiecare client dorește să cumpere produse de calitate, care vor fi livrate la raft la timp și în condiții bune.

Mihail Bobliuc-producător agricol

“Dacă noi o să construim camerele frigorifice și linia de sortare, imediat vom începe a livra merele noastre în Europa, deoarece toate țările europene, dar și alte țări, toată lumea mănâncă mere.
Spre exemplu, cei din Dubai sunt de acord să lucreze doar cu acei care au frigidere cu capacitatea minimă de 5 mii tone.
La fel și cei din România. Toți vor asortiment bogat și calitate înaltă”.

Planurile fermierului sunt mari. În scopul de a le aduce la viață, trebuie să fie actualizată în mod constant tehnologia, pentru a monitoriza schimbările care au loc nu numai în horticultură, dar și în piețe.

Mere Moldovenesti spre Europa

“Dar, la ziua de astăzi este mai rentabil să plantezi așa livezi, decât cele de tip vechi. Deoarece italienii recoltează câte 100 tone de pe hectar.
Eu cred că în acest an noi o să recoltăm în jur de 40 tone. Pe 12 iulie, livada va face doi ani. Deja anii următori planificăm să ajungem la o recoltă de 60-70 tone de pe hectar. Merele sunt gustoase și arată frumos. Dar pentru a sădi o asemenea livadă sunt necesare investiții mari”.

După părerea fermierul, se poate de lucrat oriunde, dacă eşti încrezut în calitatea produselor și dacă ai posibilitatea de depozitare corespunzătoare și de transportare a merelor.
Deja a trecut timpul de sacii. A venit timpul ca fermieri să aibă noi oportunități.

“În principiu, eu sunt mulțumit că am plantat așa o livadă.
Aici este șosea în apropriere, drumul este bun. Tehnica și tot ce este necesar noi avem.
Avem TIR-ul nostru, cu care duc merele în Rusia. Cînd vom face livrări în Europa, de asemenea nu vom avea probleme cu transportul”.

Mere Moldovenesti spre Europa

În raionul Floreşti terenurilor agricole, pomicultura ocupă undeva de 7% din total.
Ramura pomicultura ocupă un rol destul de important atît pe economia raionului cît şi pe economia ţării.

Anatolie Cocerovschi

Anatolie Cocerovschi - Direcţia Agricultură şi Alimentaţie

“Ramura pomicultura ocupă în producţia în raionul Floreşti un loc destul de important, este de menţionat că în volumul total de producţie agricolă în expresie bănească în preţuri.
În acest comparabile producţia pomiculă de anul trecut a alcătuit peste 19 milioane de lei.
În ultimi 10-15 ani se acordă o atenţie sporită a acestei ramure din partea tuturor producătorului şi în acest aniii au fost fiinţate în raion circa 1400 hectare de livezi intesive şi subintesive de specii diferite, inclusiv de măr a fost infiinţate 900 de hectare”.

 

Mere Moldovenesti spre Europa

Gospodăria ţărănească Ţurcanul Mihail din satul Mărculeşti care a obţinut cîte 447 hectare de fructe, gospodăria din satul Domulgeni care a recolatatt cîte 444, gospodăria lui Donos Valentina din satul Ciripcău care a obţinut 245 de hectare de fructe la hectar şi alte colective agricole din raion.

În raionul Floreşti volumul de fructe produse în utimii anii de zile este în creştere.
Dacă în anul 2011 volumul producției s-a ridicat puţin peste 15 mii tone, în 2014 această cifră a crescut la 22 și jumătate de mii de tone.

 

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 237
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate