Marti, 19.03.2024, 07:09
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova Plus



Îngrijirea mediului înconjurător – un lucru comun


Pe întreg globul pamîntesc, pe an ce trece situația ecologică este destul de alarmantă. Pamîntul, aerul și apele sunt poluate tot mai intens.
Din motive diferite, fie pentru un profit mai mare, sau fie din neglijență. oamenii tot mai des se atîrnă neserios față de problemele ecologice. Ecest lucru este inacceptabil.
De aceea în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova, tot mai des se discuta despre ocrotierea mediului înconjurător a țării noaste, a satelor și a orașelor.

educatia ecologica

În Liceul Teoretic M. Eminescu din orașul Florești, astfel de lecții se petrec sistematic.
La aceste lecții, sau le-am putea numi și mici seminare, elevilor li se explică cît de important este să păstram mediul ambiant curat și cît de mult influențează ecologia asupra sănătății oamenilor.

educatia ecologica

Tot mai actuale sunt discuțiile despre metodele eficiente de producere a energiei, care este pur ecologică și nu daunează mediului înconjurător, dar și aduce o economie însemnată.
Despre aceste lucruri doamna Nina Bagrin, profesoară de biologie, le vorbeste tinerilor ecologiști.

educatia ecologica

Nina Bagrin – profesoară de biologie

”Copiii sunt informați că astăzi mai ales, trebuie de ocrotit energia naturală și de folosit aceasta în interesele omului.
Copiii coinștentizează că energia naturală este mult mai importantă pentru viața noastră, în ceea ce privește sursele banești și este mai bine venită pentru mediul ambiant, adică nu poluiază mediul ambiant ca alte tipuri de energie.
În ultimii ani în RM tot mai mult se pune accent pe energia naturală, cum ar fi bio-gazul, încălzirea în băi chiar acasă sau în alte instituții, cu energie solară, pe baza oglinzilor reflectoare.”

Așa cum folosirea energiei naturale, care nu aduce daune naturii, este o temă foarte discutată, elevii L.T. M. Eminescu sunt bine informați despre metodele eficiente de folosire a energiei naturale.

educatia ecologica

Ei an de an participă la înverzirea orașului, sadînd peste 500 de pomi în spațiile verzi ale orasului Floresti sip e teritoriul liceului.
În afara de acest lucru elevii in fiecare primavera mers la riul Raut pentru a face curat pe marginea acestuia.
Sticle de plastic sau pungi aruncate, crengi sau alte gunoaie, toate sunt adunate de catre elevi si duse in locurile special pentru deseuri.

educatia ecologica

”Fiecare om contribuie zi de zi la ecologia tarii noastre, la fel si noi in scoala noastra discutam, chiar la orele de ora clasei discutam despre ecologie si mentinerea mediului inconjurator.
Dupa parerea mea cred ca in fiecare scoala incalzirea ar trebuie sa fie nu pe gaz natural dar pe bio-gaz, ca sa fie mai ieftin si mai putin daunator.”

educatia ecologica

”Fiecare din noi personal este raspunzator de starea ecologica a tarii noastre.
În Republica Moldova dese ori poti intilni persoane care nu tin cont de niste reguli care pot imbunatati starea ecologica a tarii noastre. Nu este o noutate ca oamenii nu respecta regulele de o conduit normal, arunca deseurile.
Cred ca ar fi mai bine ca in loc sa arunge gunoiul pe strazi sip e cimpuri, sa fie adunate la o fabrica de prelucrare a deseurilor sis a fie produsa energie din ele.”

educatia ecologica

”Problema ecologica este una foarte discutata.
In toata lumea se intreprind masuri pentru prevenirea poluarii mediului inconjurator.
Un lucru importat in combaterea poluarii este folosirea conbustibilului natural, a bio-combustibilului. Dotarea salilor si intreprinderilor cu energie naturala, bazata pe bio-gaz, energie eoliana si hidro-energie.”

Grija fata de mediul inconjurator pentru L. T. M. Eminescu o economie reala. De exemplu liceul se incalzeste pe perioada rece a anului cu gaz natural.
Pentru anul 2013 s-au cheltuit aproximativ 241 mii lei, iar pentru anul 2014, peste 218, mii lei. Cercetarile oamenilor de stiinta arata ca incalzirea cu biogaz a unei institutii, cum ar fi L. T. M. Еminescu din Floresti, ar aduce o economie de peste 35 %, si o dauna minima mediului ambiant.

Cetatenii orasului Floresti considera de astfel de lectii sunt bine venite si ca ar trebui sa organizat cit mai des astfel de lectii pentru a cultiva dragostea de natura inca din scoala.

”Un folos foarte mare, pentru ca copii vor ocroti natura, copii vor invata sa isi iubeasca patria, se va mai aduna si dragostea pentru natura, consider un folos foarte mare.”

”Ca sa pastreze, sa nu faca murdarie, sa nu rupa copacii , sa pastreze cultura orasului nostru.
Aduce un folos pentru ecologia tarii, ca sa se deprinda cind sa se duca in alt oras cum ar fi capital, sau alt colt al Moldovei, sa se deprinda sa pastreze ecologia in orasului lui si in cele din jur. ”

”Aduce un folos foarte mare, ar fi lumea mai civilizata, nu ar arunca unde se nimereste gunoiul, corjile de la legume, virfurile de la tigari. Ar fi de folos, sa fie mai curat, mai frumos, mai bine.”

Conforma datelor Directiei de Invatamint, in scolile din raionul Floresti se va atinge problema mediului inconjurator nu doar la lectiile de biologie, dar si la cele de geografie, fizica si altele.
Astdel de lectii de mult se practica in tarile europene. Doar impreuna scoala, familia si societatea vor putea educa in copiii nostri dragostea pentru natura.
Pentru acest lucru nu avem nevoie de cheltuieli colosale. Lucrul cel mai principal este sa patrundem in esenta acestei problem si sa incepem de la lucruri mici: sa nu distrugem, sa nu rupem, sa nu poluam, sa economisim. Si lucrul cel mai important este ca fiecare sa inceapa de la sine.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3449
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate
Печать на холсте днепр: holstprint Печать на холсте artdiscount.com.ua.