Festivalul “Busuioc” păstrează tradițiile
Folclorul este parte a culturii țării noastre. El este foarte variat și foarte apreciat de multe țări în lume.
Pentru ca folclorul moldovenesc sa nu fie dat uitarii, tradițiile folclorice naționale trebuie promovat.
Pîna in prezent s-au pastrat tradiții secular: cîntece și dansuri moldovenești, obiceiuri si tradiții de ani de zile.
Ina Litra – şeful direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport r. Floresti
”Astazi in satul Bahrinesti, primaria satului, impreuna cu Ministerul Culturii, Turismului, Tineretului si Sportului organizeaza festivalul “Busuioc”.
Acest festival este destinat traditiilor si obiceiurile moldovenesti care sa pastreaza si se promoveaza in popor.”
Astazi traim intr-o lume industrializata. De aceea in tempoul vietii moderne este greu de pastrat tradiile vechi.
Locuitorii satului Bahrinesti inteleg acest lucru foarte bine si nu eziteaza sa-si demonstreze unui altuia si tuturor oaspetilor frumoasele traditii nationale.
Feodosia Bunescu – primarul satului Bahrîneşti
”Invierea traditiilor moldovenesti si promovarea lor, precum si promovarea busuiocului sunt cele doua scopuri de baza a festivalului.
Aceasta planta are o importanta deosebita pentru multi locuitori din satul Bahrinesti. La fiecare gospodar in ograda creste busuioc.
Aceasta planta ii insoteste pe sateni de la nastere pina la moarte.”
La festival au fost prezente 11 colective din raionul Floresti si oaspeti din Romania.
Si localnicii si oaspetii au avut posibilitatea de a se apropia mai aproape de traditiile folclorului moldovenesc.
Oaspetele festivalului doamna Eleonora Dobos, a venit la festival pentru a arata lucrarile mamei sale, pentru ca in familia lor, aceste lucrari au o insemnatate deosebita.
Eleonora Dobos – oaspete la festival
”Acest covor este cusut din lina, mama la cusut rind dupa rind. Pe el sunt cusute pasari, copii si un lac unde se joaca copiii.
Aceste sunt cusaturi care pot fi puse pe pat. Iar acestea sunt niste prosoape.”
Costumele traditionale, diferite crosetari, tesaturi si sculpturi in lemn confectionate de miinile satenilor, dar si cu multe obiceiuri frumoase, toate au fost prezente la sarbatoare.
Activitatea nu a lasat pe nimeni indifirent. Multi si-au adus lucrarile sa le arate oaspetilor si sa promoveze traditiile nationale.
”Innainte era asa: cind se casatorea o fata , mama ii daruia o sofca si eu de aceea o pastrez pina in prezent.”
”Ce sa va spun despre perne, eu singura au crescuti giste, pe urma din pernele lor am facut aceste perne. Multi vin dupa perne, uneori eu le daruiesc.”
Nu poti vorbi despre cultura unei tari, fara de a aminti muzica si dansul acestea. Si cintecele si dansurile moldovenesti au o caracteristica aparte.
Renumitele hore moldovenesti nu lasa pe nimeni intr-o parte cind rasuna muzica, toti incep a se invirti in dans.
Iar instrumentele nationale cum sunt: naiul, tambalul, fluierul, vioara , toba – sunt greu de incurcat cu instrumentele altei tari.
Festivalul Busuioc – este nu doar o expozitie a lucrarilor mesterilor populari din satele Moldovei, dar si multa muzica si dansuri traditionale.
Pe linga aceasta festivalul demonstreaza cit de fariata este bucataria moldoveneasca si cit de important este sa pastram traditiile culinare nationale.
Fiecare din cei prezenti au putut gusta din mamaliguta cu friptusa sau cu peste prajit, din sarmalutele moldovenesti sau din mezelurile pregatite de gospodarii din sat.
Chiar daca festivalul s-a sfirsit, deja in timpul apropiat locuitorii satului Bahrinesti vor incepe pregatirile pentru un nou festival, pentru ca traditiile sunt vii, atita timp cit traiesc in popor.