Festival turistic cu promovarea culturii naționale
Foclorul Republicii Moldova este foarte variat, de la sat la sat, de la nord la centru și sud.
Ce poate fi mai minunat decît priveliștea unui rîu ce curge lin, o salcie ce pe malul acestuia, iar undeva în apropiere copii ce dansează pe fon de muzică traditională moldovenească.
Poate de aceasta mulți cetațeni străini, dar și din țara noastră, tot mai mult renunță la hotelurile de cinci stele și decid să se odihnească la noi in țară.
Satul Domulgeni din raionul Florești are multe lucruri frumoase cu care se poate lauda, de la priveliști ispititor de atrăgătoare, pîna la un folclor authentic moldovenesc.
Iată de acum șase ani satul Domulgeni este gazda festivalului turistic național “Duminica Mare”.
La acest festival participă colective foclorice din întreg raionul Florești, de la dansatori și colective vocal-instrumentale, pînă la fanfare cu instrumente aerofone.
Anume ei, fanfariștii au și deschis această frumoasă sărbatoare.
Diana Decuseară – șefa Centrului de Creare și Promovare a Patrimoniului Cultural și Material
”Aveti atitea traditii frumoase ,aveti atitea obiceiuri care de dimineata le tot savoram, dar sunteti cei mai bogati pentruca sunteti cei mai frumosi.
Cel mai bogat raion pe care il are republica moldova, pentru ca are oameni care stiu a-si scoate traditia in prim plan.”
Toți sunt implicați ca sărbătoarea să fie organizată pe cinste.
De la autoritațile publice locale, ong-uri și întreprinzători, pînă la gospodinele și gospodarii satului. Fiecare a contribuit cu ce poate.
Cineva cu o expoziție de bucate, cineva cu un suport material, iar cei mai apreciați sunt actorii, cîntăreții și dansatorii colectivelor din raion, care pun temelia principală la promovarea turismului cultural.
Svetlana Lazăr – Președintele Asociației Naționale Ecologie și Turism Cultural
”In aspect gastronomic iste un potential al traditiilor foarte buna aici,
si de asta to respectful si inchinaciunea pentru acesti oameni simpli care au venit aici nu cu vinzarea dar dau posibilitatea celor veniti din alte parti ca sa guste bucatele traditionale.
Cind zicem traditii este o gama foarte larga ,pe linga traditiile gastronomic despre care v-am vorbit, sunt bine inteles si traditiile cultural foclorice.
De aceea am zis, toate minispectacolele care vor fi prezentate sa auiba un aspect sub anumite ritualuri, de la Pasti, pina la Rusalii.”
Din spusele organizatorilor festivalului, în fiecare an cînd se organizează această sărbătoare, se ține cont de cele de cele anterioare.
Anume de aceea participanții se pregatesc intens pentru a putea avea o prestație pe cinste.
Ina Litra – șefa direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport r. Florești
”Anul acesta ne-am pregatit intens la acest festival, pentru ca anul acesta s-au atestat colectivele folclorice pe care le avem in raionul Floresti.
Avem o mare bucurie ca avem 21 de collective care s-au atestat si inca 7 colective care au confirmat titlul de model.
Le multumim foarte mult locatarilor din satul Domulgeni pentru ca datorita d-lor s-a pregatit o expozitie de mincaruri.
S-au pregatit mincaruri de casa, maliguta, peste prajit, friptura. Specificul acestui festival este ca in satul Domulgeni se produc mincaruri gustoase si anume mezeluri.
Mezelurile de la Domulgeni merita sa venit sa le gustati, merita sa veniti la acest festival.”
Bucatele traditionale sunt și ele parte a festivalului. Anume pe plan gastronomic țara noastră are cu ce se mîndri.
Mămăliguța este una din bucatele tradiționale ale poporului nostru, de la nord, la sud, mai ales daca este coaptă pe foc afară.
Mămăliguța moldovenească se servește și cu pește prajit, și cu brînză de oi, și cu friptură de porc sau găină.
Cine dacă nu gosponinele din Moldova pot mai bine pregăti o mămăliguță.
Zinaida Popa – participant la expoziția de bucate tradiționale
”In primul rind punem ceaunul la foc, apoi adaugam putina sare, cind fierbe apa adaugam faina.
Secretul este ca e gustoasa pentru ca e coapta la foc, asa cum faceau oamenii instariti mai inainte.
Maliguta la cuoptoras e mai gustoasa, la gaz nu este asa de buna, iar aici se coace de la lemne, are gustul fumului.”
Acest forum a oamenilor creativi de la noi din țară, a ajutat oamenii care transmit tradițiile de la buneii nostri pentru cei care mențin și astăzi aceste tradiții pentru generațiile următoare.
Participanții și locătarii satului Domulgeni sunt convinși că tinerii vor putea menține tradițiile naționale moldovenești.
Acest festival – este un mesaj, un schimb de experiență și o posibilitate de autopromovare.
Clara Sorocean – participant la expoziția de bucate tradiționale
”Este sarbatoarea satului, a sasea editie. Pentru nepotii nostri si pentru stranepotii nostri este asa o traditie. Sa nu se uite acelas port national, aceleasi cintece.
Ne mindrim cu melegurile noastre uitati-va ce frumusete, ce dealuri.
Eu tin minte de la parinti pregateam tot felul de bucate, tot asa cu cirese, cu ulciorase, dau de pomana, copilasii se jucau, puneau cirese pe la urechi.
Ceva frumos. ”
Organizatorii și participanții festivalului tradițiilor naționale “Duminica Mare” sunt convinși că această tradiție va trăi mult timp înnainte.
Dar cel mai important lucru este că acest festival ajută mai întîi de toate la promovarea culturii și a obiceiurile naționale moldovenești.