Marti, 19.11.2019, 11:40
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusEconomia e pe primul loc


În curînd v-a începe sezonul de încălzire, și ca de obicei acest lucru este o lovitură puternică pentru bugetul unei familii din raionul Florești.
Experiența ultimilor ani arată că chiar dacă suma achitării serviciilor comunale este în creștere, nu întotdeauna înseamnă că și în casă v-a fi mai cald. De aceea tot mai multi oameni instalează acasă sisteme autonome de încălzire, pentru confort, dar și pentru economie.
Familia Deleu din orașul Florești anual a achitat pentru sezonul de încălzire aproximativ 13 mii de lei. Pentru ca căldura prețioasă să nu se piardă în zadar, familia Deleu și-a termo-izolat casa de locuit și a instalat un sistem autonom de încălzire.

economie pe caldura

Neli Deleu

”Casa este din piatră și iarna ne este foarte frig, am fost nevoiți să stricăm sistema de gazificare și am facut o sobă nouă. În sobă este cazan care v-a funcționa pe lemne și cărbuni. Ne costă mult mai ieftin și plus termo-izolarea de afară. Dacă este posibil să fie și termo-izolare și din casă, este minunat. Am văzut că este bine, pereții sunt calzi și uscați.
Ca să conservam energia, pe viitor preconizăm să schimbam ușile și ferestrele din termopan, ca să fie o termo-izolare și mai bună. Vreau să vă zic că nu este ceva de lux, pentru că costă. Poate prețurile nu sunt chiar așa exagerate, pentru că se lucrează în mai multe sloiuri se pune plasă, cleiul. Adică nu este un lux, este o necesitate și cred că economia v-a fi maximă.”

Stăpînii casei sunt foarte mulțumiți că au reușit să izoleze termic lucuința în care traiesc.

economie pe caldura economie pe caldura

Spun este un beneficiu și pentru sănătate și pentru buzunar.

economie pe caldura

Gherghe Bogdan

”Eu demult m-am interesat de acest lucru, cît costă. Am văzut la vecini cum este, foarte frumos și au făcut foarte mare economie cu acest lucru anul trecut.
Anul acesta am început și eu a face, și voi vedea daca v-a fi mai bine o să fac toată casa și în casă. Toți care au izolat casa sunt mulțumiți și de aceea am încercat și eu să fac.”

După spusele specialiștilor, ferestrele de termopan pot economisi pîna la 50 de procente din căldură, iar termo-izolația pereților aduce o economie de pînă la 25 de procente din cheltuielele pentru încălzire.
Pentru a găsi materialele necesare de izolare termică a locuinței, locuitorii orașului Florești merg la magazinele de construcție pentru a procura polisteren, vată minerală, tencuială și alte materiale pentru izolarea termică a locuințelor.

economie pe caldura economie pe caldura

Petru vizitiu - economie pe caldura

Pentru Vizitiu – director Magazin de Constructie

”Are o importanță foarte mare, pentru că la noi în ultimul timp casele se construiesc cu fortan sau pereții subțiri de 20 de cm, ori cu alte materiale. Prețurile la comunale se măresc foarte mult, de aceea am început a încalzi casele ori cu polistiren, ori cu vată minerală, mai mult folosim polistiren.
Ca izolator e foarte bun, vara ține răcoare, iar iarna caldură. Din ce, în ce mai mult vindem material izolator de tot felul, pentru că acum sunt și tencuieli care merg în saci, lumea le foloseşte în casă, iar polisterenul mai mult pe din afară, el așa și se folosește.””

Conform datelor statistice în ultimii trei ani numărul cetățenilor din raionul Florești care au hotărît să termo-izoleze locuințele s-a dublat.
Acest lucru se datorează în primul rînd creșterii sistematice a prețurilor pentru serviciile comunale, cît și tendința cetățenilor de a economisi mai mult în perioada rece a anului.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3435
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate