Luni, 27.05.2024, 04:52
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova Plus

Dragobetele este o sarbatore romaneasca celebrate la data de 24 februarie si este considerate echivalentul romanesc a sarbatorii sfintul Valentin.In trecut dragobetele era ziua cind tinerii, fetele si baietii se imbracau in haine  de sarbatoare si porneau in grupuri prin paduri, cautind primele flori de primavara, inainte de a se porni spre casa fetele o luau la fuga, iar baietii trebuiau sa le prinda, se spune ca care fata era prinsa prima aceea se casatorea prima, iar baiatul care o prindea avea voie s-o sarute, de unde vine si proverbul ,,Dragobetele saruta fetele ".

De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui.Cu toate ca este o sarbatoare romaneasca ,, Dragobetele " nu prea este cunoscuta si nici serbata de catre oameni, asa cum este sarbatoarea sfintilor ,,Valentin si Valentina”

Din mitologie, similar lui Eros sau Cupidon, Dragobetele este considerat ca fiind fiul babei Dochia un barbat chipes si iubaret.Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor.

 In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii , de ziua lui facandu-se petreceri iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii...
Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Ce stil de muzica preferați ?
Total răspunsuri: 354
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate