Luni, 15.07.2024, 07:30
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova PlusAjutorul parvanit din Europa direcționat spre reabilitarea conductelor de apă


Raionul Florești este aprovizionat cu apă potabilă dintr-o sursă unică de apă subterană (Gura Cainarului) care se află în apropierea satului Gura Căinarului. În total în raionul Florești sunt în jur de 143 de km de rețele de apă, iar o parte se afla în stare gravă. Calitatea apei din aceasta cauza se înrăutățea cu fiecare an. Cu toate acestea, acum situația este corectată.
Datorită suportului oferit de Uniunea Europeană în Republica Moldova, a fost efectuată construcția și reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă din țară, inclusiv în raionul Florești. S-au fost construit 115,5km de rețele de apeduct, iar 27,5 km de rețele de apeduct au fost renovate.

 

conducte de apa

Obiectivul proiectului: Îmbunătățirea infrastructurii de apă potabilă în raionul Florești, prin extinderea ariei de operare, reabilitarea, modernizarea și implicit îmbunătățirea calității apei potabile.

 

conducte de apa

Beneficiarii proiectului a fost populația din orașele: Florești, Ghindești, Mărculești și localitățile rurale: Mărculești, Lunga, Ghindești, Izvoare, Bezeni, Scăieni, Domulgeni, Țîra, Cenușa, Hîrtop și satulVărvăreuca.

Punerea în aplicare a acestui proiect s-a ocupat compania SA "Servicii Comunale Florești". Acesta reunește cei mai buni experți. Obiectivul principal era îmbunătățirea nivelului de trai al localnicilor.

conducte de apa

Ludmila Rusu

 economist șef SA”Servicii Comunale, Florești

Începînd cu anul 2010 Compania Servicii Comunale Florești a benificiat de un proiect finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, la fel Banca Europeană de Investiții și Fondul European, care prevedea reabilitarea și extinderea rețelelor de apă în raionul Florești, în sumă de șase milioane cinci sute mii de lei.
Acest proiect prevedea rebilitarea și extinderea rețelelor de apă în zece localității ale raionului Florești.

Potrivit inginerului-șef, odată cu implementarea acestui proiect datorită utilajelor de care despun, a fost redusă cantitatea de nitrați și alte substanțe nocive în apa de la robinet.

conducte de apa_Ion Birsan

Ion Bîrsan

inginer-șef

"Aici ne aflăm la stația de pompare de nivelu trei care prestează apă la blocurile locative cu multe etaje deoarece noi cînd am făcut reconstrucția rețelelor, am despărțit rețeaua în două zone: zona de jos și zona de sus, cea de jos lucrează de acum folosînd relieful terenului lucrează gravitațional, zona de sus și împreună cu blocurile multietajate deci se prestează cu ajutorul pompelor, cu stația în cauză.

Aici e o staţie de clorinare, se primește o substanță de a dezinfecta apa care se numește hipoclorit de natriu, din sare de bucătărie folosind un generator special American care preface cu ajutorul energiei electrice desface Natriu Clor 2, în hipoclorit de natriu și în oxidanți care se folosesc pentru a dezenfecta apa."

conducte de apa

SA ”Servicii Comunale Florești” are 120 de angajații care fiecare dintre ei depun efort pentru ca viața oamenilor din raionul Florești să fie mai ușoară.

 

Toate aceste inovații, potrivit experților, ar reduce cantitatea de nitrați și alte substanțe nocive în apa de la robinet, și normalizează rigiditatea.

Întreprinderea Servicii Comunale se poate lăuda și cu tehnică perfomantă care le-a ușurat activitatea angajaților, pentru a ne convinge, am mers în mai multe secții unde se aflau utilije de ultima generație.

conducte de apa

conducte de apa conducte de apa

Apa are o importanță semnificativă în viața omului de aceea este important ca și calitatea apei să fie una bună. Pentru a afla despre calitatea apei în raionul Florești am întrebat locuitorii.

VOX

Vize_UE

 

 

Nici nuștiu ce să vă spun, pentru că cînd o fierbi îi tare multă...nu-i curată, dar la gust îi gustoasă, nu aș spune că ceva.
Aveți permanent apă? Da. Acesta este un benificiu pentru Dvs? Da e foarte bine, pentru că în orice moment ai deschis și este apă.

 

 

Vize_UE

 

 

Dvs aveți apă potabilă acasă? Da. Și ce părere aveți despre calitatea apei din orașul Florești?
În orașul Florești apa îi foarte gustoasă și nu numai floreșteni spun, dar toată lumea din raion.

 

 

Vize_UE

 

 

O consumn fiindcă cumpărată tot nu te ajunge buzunarul că ești pensionar și nu te ajunge buzunarul că să cumperi apă plată, poate că într-o măsură oricare și ar trebui.

 

 

Vize_UE

 

 

Apa îi bună, rece, nu am nimic împotrivă.

 

 

 

Gospodăria Comunală Florești a fost înființată în iulie 1944, avînd ca scop prestarea serviicilor în domeniul comunal locativ. La moment, SA „Servicii Comunale Florești” are ca ovbiectiv de activitate alimentarea cu apă potabilă a orașelor Florești, Ghindești și Mărculești și un număr de 10 primării ale raionului Florești, la fel asigurarea și epurării apelor uzate din or. Florești și Ghindești.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Cit timp navigați pe Internet?
Total răspunsuri: 238
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate