Vineri, 26.04.2024, 02:29
FlorTV
Meniu

FaceBook
Moldova Plus



Abuz de putere


Pe lângă corupție, și abuzul de putere este un fenomen de masă care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor.

abuz de putere

Corupția are o tradiție îndelungată în societatea și chiar dacă este cel mai adesea privită cu respingere, este totuși folosită ca o strategie de rezolvare a problemelor sau ca o metodă de realizare pe plan profesional sau financiar.

abuz de putere

Anna Berezovschi – avocat

”Corupția este un fenomen antisocial ce reprezintă o înțelegere nelegală între două persoane.
Una propunînd sau promisînd unele prevelegii sau benefici ne legitime,cealaltă care este antrenată în serviciul public primindule în schimbul public executări sau ne executări unor anumite acțiuni.
Actele de corupție pot fi comise de funcționari publici de funcționari din organizații,întreprinderi de stat de persoane cu funcții de răspundere.
Legea îi interzice funcționarului public să primească pentru exercitarea atribuțiilor sale de servicii de la orce persoană fizică sau juridică deferite bunuri, daruri prevelegii, beneficii deasemenea legea îi interzice și funcționarului public să folosească în interesele personale și în orce alte interese de cît cele de serviciu de localurile, mijloacele de tehnică, bani și orce alte bunuri din patrimoniul statului care sunt puse la dispoziția lui pentru exercitarea atribuiților sale de serviciu.
De asemenea legea interzice funcționarului public să beneficieze și de privilegii pentru a obține pentru sine sau orce altei persoane credite, împrumuturi beneficiind sau profitînd de situația sa de serviciu.
Tot odată legea interzice și membrilor familiei funcționarului public de a primi diferite daruri cadouri invitații în călătorii turistice de la orce persoană fizică sau juridică din țară sau din străinătate cu care funcționau public are legătură de serviciu. ”

Nivelul de trai îi pune pe mulţi oameni în situaţia de-a fi nevoiţi să ia şpagă pentru a-şi întregi veniturile, dar asta nu înseamnă că omul nu pot găsi pe cineva care să nu aibă nevoie de şpagă.
Aceştia au nevoie de sprijin, cetăţeanul obişnuit nu pentru a fi corecţi, ci pentru a scăpa de cei incorecţi, care s-au strecurat printre ei.

abuz de putere

abuz de putere

Pentru a înlătura factorul corupției, una dintre metode sunt camerele video instalate in instituțiile publice de stat.

abuz de putere

Marina Grădinaru –Specialist principal în relații cu public al judecătoriei or. Florești

”Camerale video sunt instalate pe holuri pentru a asigura securitatea colaboratorilor.
Aceste camere au fost achiziționate din bugetul de stat în temeiul strategiei de reformare din sectorul de justiție monitorizat de departamentul administrare judecătorească de pe lunga ministru de justiției.
Accesul justițiarilor în instanța de judecată este limitată în cadru ședințelor de judecată conform hotărîri consiliul super a magistraturi din 15 noiembrie 2007 accesul justițiarilor în birourile judecătorilor sunt interzise. Examinarea ședințelor de judecată are loc prin programul SRS Felida sau prin intermediul reportofonilor și monitorizat de către centru de telecomunicații speciale.
La modalitățile de combatere a corupției o să mă expun foarte suficient de oarece nu e de competența noastră să facem acest lucru este organ specializat în domeniul anume dat CNA.
Cauze de corupție au fost înregistrate în raionul Florești dar cu regret no săi dam nume deoarece cînd date cu caracter personal.Justițiabilul se adresează cu o cere de chemare în judecată prin intermediul secției documentare procesuală cu o cerere.
Persoana responsabilă înregistrează cererea în program de gestionare a dosarelor.
Justițiabilul i se eliberează o copie de confirmare anume data și locul înregistrări dosarului programul alege dosarele aleatorilor.
Dosarele sunt repartizare în mod automat,dosarul care a parvenit în instanță trebuie să fie înregistrat în timp de 24 de ore.”

După datele statistice pe teritoriul raionului Florești în perioada 2015-2016 numărul cazurilor de corupție este în scădere față de anii precedenți.
De ce apar situații în care unii funcționari recurg de a solicita "recompense"? Răspunsul este simplu. În cele mai multe cazuri, cetățenii nu cunosc legislația.
Prin urmare, aceștia oferă funcționarilor mită pentru ceea ce li se cuvine pe temeiul unor legi.
Cetățenii din orașul Florești spun ca sau întâlnit cu acte de corupție.

”Oi,dapoi cum ,de cîte ori.”

”Nu. Credeți că există corupție? Cred că da.”

”Am avut cumva oleacă de probleme, da am anulato problema asta cu corupția.
Am chemat medicul de ochi o cerut mită de la băiatul meu o cerut o cerut bunișoară mită cît să și facă permis de conducere.
Și eu atuncea bărbatul meu o chemat corupția din Bălți da noi toți suferim cu ochi și eu zic că nu trebuie să ajungem la acea problemă că nici nu știi că iară venim pe mîna lor și am anulat toată corupția asta.””

De asemenea, am adresat locuitorilor or. Florești întrebarea dacă cunosc unde ar putea să apeleze în cazul în care vreun funcționar le cere mită sau orice altă recompensă.

”Da, da damă e clar este scris peste poată ușa mită nu luăm număr de telefon sunați apelați așa cam e…Dar tot eu.”

”Se poate de sunat este linia fierbinte.”

”Numi aduc aminte anume dar știu că este număr așa care apelez.”

După cum se poate vedea, locuitorii orașului nu sunt suficient de informați cum să procedeze corect în astfel de situații.
Fiecare ar trebui să ia aminte că, oferirea precum și luarea de mită se consideră infracțiuni conform Codului Penal.
Dar care sunt recomandările juriștilor în astfel de situații?

abuz de putere

Anna Berezovschi – avocat

”Cînd orce persoană se întâlnește ori nimerește în astfel de situații persoana urmează să depună o îngere în forma scrisă la CNA
sau la procuratură anticorupții deasemenea plângerea dată poate fi depusă și la inspectoratul de poliție raional sau la procuratura raională, care vor fi trimise după competență centrului național anticorupție sau procuraturi anticorupție.
Cerere care va fi depusă în formă scrisă va fi înregistrată în cancelaria organizației respective,va fi repartizată unui ofițer de urmărire penală care va întreprinde măsuri necesare pentru efectuarea urmăriri penale, după care dosarul va fi trimis unui procuror pentru înaintarea învinuiri persoanei vinovate.”

abuz de putere

Sergiu Groza – jurist

”Deci după expirarea termenului sau după examinarea plângeri în ordinea articolul 274 organul respective adoptă una din hotărîri deci ori pornește o urmărire penală sau refuză o urmărire penală.
Eu aș vrea căci aceste infracțiuni este foarte greu de documentat. Adică pînă la pornirea urmăririi penale cetățeanul care se adresează cu plîngere la organele abilitate cu examinarea acestor plîngere trebuie să întreprindă careva măsuri preventive de marcare a banilor pînă a transmite să aplice careva tehnică specială video,
audio alt fel dacă nu se dovedește faptul de transmitere a banilor sau de primirea banilor și scopul pentru cea primit acești bani.
De oare ce se spune în practică cîte o dată că bani neo dat datoria neo dat săi transmit cuiva anume trebuie să fie documentat faptul că el primește banul pentru a nu întreprinde care va măsuri în folosul sau de a întreprinde careva măsuri în folosul persoanei care dă mita.”

Desigur, nimeni nu poate garanta că o persoană va fi un funcționar incoruptibil.
Printre țările unde lupta cu corupția a dat rezultate pozitive se numără și Singapore, Hong Kong, Portugalia, Suedia.
Posibil în timp în această listă se va regăsi și Moldova, în cazul în care cetățenii vor conștientiza necesitatea respectării legilor Republicii Moldova.

Cauta
InstalatiFlash player
Meteo
Sondaj
Ce părere aveţi despre lansarea sitului nostru?
Total răspunsuri: 3451
Linkuri recomandate
Statistica
Publicitate